Raadslid

Cailin Kuit wil ondernemend uit de Wajong komen

4 januari 2011

Geen thema

Cailin Kuit wil ondernemend uit de Wajong komen
Cailin Kuit is cliënt bij UWV, maar wil heel graag uit de situatie komen waarin zij afhankelijk is van een Wajonguitkering. Zij is al enkele jaren bezig om te ondernemen. “Ik wil mijn inkomen gewoon zelf verdienen”.
Kuit zit sinds maart 2009 in de cliëntenraad Groot-Amsterdam, waar zij vicevoorzitter is. Daarnaast is zij inhoudelijk met de Wajong bezig. “Ik zit vanaf mijn achttiende in de Wajong, en toen ik 18 werd en een uitkering kreeg, wilde ik die eigenlijk helemaal niet. Je krijgt toch een stempel, en zeker op dat moment kon ik nog veel meer dan nu. Ik heb namelijk een progressieve stofwisselingsziekte, dus mijn mogelijkheden nemen af. Maar nog steeds wil ik gewoon mijn inkomen zelf verdienen.”

Kuit heeft daarvoor in loondienst gewerkt, maar daar werd ze toch niet gelukkig van. “Je krijgt snel een stempel. Een arbeidsbureau komt met banen aan in callcentra. Terwijl ik echt meer en andere dingen kan en wil doen. Daarbij merk ik dat als ik de vrijheid heb ik veel beter tot mijn recht kom. Toen ben ik voor mezelf begonnen.”

“Dat betekende als eerste dat ik trainingen geef in assertiviteit”, zegt Kuit. “Daarbij richt ik me ook vaak op mensen met een handicap. Mensen die na bijvoorbeeld een ongeluk in de terecht komen in een rolstoel, worden vaak door anderen ineens anders behandeld. Dat is moeilijk om te accepteren en om mee om te gaan. Bij die acceptatie help ik ze.”