Raadslid

Paul Kluwen: “Het heeft twee jaar geduurd, maar alle neuzen staan nu dezelfde kant op

23 november 2011

Geen thema

Paul Kluwen: “Het heeft twee jaar geduurd, maar alle neuzen staan nu dezelfde kant op
Paul Kluwen is sinds 2008 lid van de cliëntenraad Rijnmond. Tijdens zijn lidmaatschap van de raad heeft Kluwen een overstap gemaakt van de WW naar de bijstand. Dat ging niet helemaal geruisloos. De coördinatie tussen UWV en de Dienst Sociale Zaken van de gemeente mocht flink verbeterd worden, blijkt uit een dagboek wat Kluwen bijhield. Hij maakte er een punt van in de cliëntenraad. Nadat Kluwen er in eind 2009 met zijn collega raadsleden in geslaagd was om een volledige cliëntenraad te formeren in Rijnmond, eindigde zijn WW. Hij belandde in de bijstand. Binnen een maand zou de overstap geregeld zijn, maar uiteindelijk duurde het tweeenhalf keer zo lang. Dankzij zijn dagboek was wel alles gedocumenteerd.
Volgens Kluwen was een gebrekkige samenwerking tussen UWV en Sociale Zaken de belangrijkste oorzaak voor de vertraging. Door zijn lidmaatschap van een cliëntenraad was het voor Kluwen gelukkig relatief makkelijk om dit probleem aan te kaarten: “De lijntjes zijn toch wat korter. Het was niet zo dat ik zelf daardoor sneller geholpen werd, maar in de toekomst zal deze problematiek minder vaak voorkomen”.
Ook wat betreft cliëntenraden en  -participatie moeten de lijnen zo kort mogelijk worden gehouden op de werkpleinen, vindt Kluwen. “Zo moeten de verscheidene raden, in navolging van Sociale Zaken, omgesmeed worden tot één raad. Deze zou zitting moeten hebben op het werkplein Waterweg Noord te Schiedam.”
UWV en Sociale Zaken weten elkaar, in ieder geval in Schiedam nu al beter te vinden, Kluwen hoopt dat dit zal resulteren in minder vertragingen zoals hij die heeft meegemaakt en een betere algehele samenwerking tussen de twee instanties. “Het heeft twee jaar geduurd, maar inmiddels staan alle neuzen dezelfde kant op.”