Raadslid

Eén cliëntenraad voor Werkpleinen in Utrecht

16 februari 2012

Geen thema

Eén cliëntenraad voor Werkpleinen in Utrecht
Op 6 december 2011 hebben de DC-UWV Utrecht/Flevoland, de gemeentelijke cliëntenraden, het UWV en de gemeentelijke instanties het Convenant Werkpleinen Stad Utrecht ondertekend. In dit convenant is vastgelegd dat er een gezamenlijke werkpleincliëntenraad is voor alle Utrechtse werkpleinen: de Cliëntenraad Werkpleinen Utrecht (CWU). Vera van Lieshout, in 2011 coördinator van de Commissie Werkbedrijf en lid van het DB, was een van de trekkers. “Ik ben blij met het behaalde resultaat. Alle partijen hebben zich volledig ingezet om cliëntenparticipatie op het werkplein te waarborgen.”

In 2011 heeft de Commissie Werkbedrijf van de districtsraad UWV Utrecht/Flevoland samen met de betrokken gemeentelijke cliëntenraden en het werkpleinmanagement hard gewerkt aan het tot stand komen van de CWU. De werkpleinmanager heeft de contacten met zijn gemeentelijke collega’s gelegd en de districtsraad heeft de drie gemeentelijke cliëntenraden erbij betrokken. Nadat alle deelnemende partijen het eens waren geworden over de afspraken die men met elkaar wilde maken, kon op 6 december j.l. het Convenant Werkpleinen Stad Utrecht formeel worden ondertekend.

Met het oog op de sluiting/samenvoeging van de Utrechtse werkpleinen is gekozen voor één gezamenlijke werkpleincliëntenraad, voorlopig gevestigd op de Werkbedrijf-locatie Willem Dreeslaan.

Eén werkplein voor Utrecht
De stad Utrecht heeft moenteel nog drie werkpleinen: Utrecht-Noord, Utrecht-Zuid en Leidsche Rijn. Bij Leidsche Rijn zijn ook de gemeenten Stichtse Vecht en Woerden betrokken. Twee van de drie werkpleinen worden op korte termijn gesloten vanwege de bezuinigingen bij het UWV-Werkbedrijf. De derde locatie aan de Willem Dreeslaan sluit zodra het nieuwe Stadskantoor van Utrecht gereed is. In het Stadskantoor komt dan één werkplein voor de stad Utrecht, een zogenaamde ‘plus-vestiging’. Waarschijnlijk zal op termijn ook het werkplein Lekstroom (Nieuwegein) hierin opgaan.

Samenstelling CWU
De CWU bestaat uit acht leden: twee vertegenwoordigers uit de Cliëntenraad-UWV Utrecht/Flevoland en twee uit iedere gemeentelijke cliëntenraad. 

Wat gaat de CWU doen in 2012?
De CWU gaat de ontwikkelingen rond de sluiting van de werkpleinen én de nieuwe huisvesting op de voet volgen en ook pro-actief het voortouw nemen om de dienstverlening aan de cliënten in deze moeilijke tijden te bewaken en te verbeteren. De e-dienstverlening zal hierbij grote aandacht krijgen. Met name gaat de CWU zich richten op het verbeteren van het vacature-aanbod op www.werk.nl.

Contactpersonen CWU:
Joop de Ram (Cliëntenraad Werk en Inkomen Utrecht) en Vera van Lieshout (DC-UWV Utrecht/Flevoland): info@klientenraad.com en http://twitter.com/klientenraad.