Raadslid

“Managers moeten het belang van cliëntenparticipatie inzien”

3 september 2010

Geen thema

“Managers moeten het belang van cliëntenparticipatie inzien”
Veel cliëntenraden zijn druk bezig om cliëntenparticipatie op de Werkpleinen vorm te geven. In Amsterdam werd voorzitter Enno Trompert zelfs ambassadeur hiervoor voor de LCR. “Ik hoop dat we een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen kunnen zijn.”
Eerder dit jaar ontving hij met het werkplein de Amstel-Venen de Cliënt in Beeld-prijs op het congres van de Landelijke Cliëntenraad (LCR). “We hebben inmiddels op alle werkpleinen in het district vormen van cliëntenparticipatie opgezet. Op het werkplein in Amstelveen hebben we zelfs een convenant getekend met alle partijen”, zegt Trompert.

In het district Amsterdam onderscheidt Trompert drie soorten werkpleinen. “We hebben dus het Werkplein in Amstelveen, waarbij we een convenant hebben afgesloten met alle partijen. Daar verloopt cliëntenparticipatie ook echt goed. De managers op het Werkplein willen graag onze input hebben. Zo kunnen zij hun werk ook beter doen. Het is heel belangrijk dat ook de managers het belang van cliëntenparticipatie inzien.”

Op de andere twee werkpleinen is nog geen convenant. In Amsterdam is wel regelmatig overleg, maar nog zonder de DWI-raad. “Daar willen we binnenkort wel overgaan tot een convenant. Ook in Hoofddorp zijn inmiddels aftastende bewegingen. Het is wel jammer dat DWI-raad in Amsterdam nog weinig actief is. Je hebt elkaar namelijk nodig, omdat je allebei een andere invalshoek hebt. “Clientenparticipatie zonder aanwezigheid van WWB-raden is geen clientenparticipatie”, zegt Trompert.

In de UWV-cliëntenraad is met elkaar de zogeheten adoptieregeling afgesproken, legt Trompert uit. “Dat betekent dat ieder raadslid regelmatig zijn eigen werkplein bezoekt, vaak in duo’s. Daarnaast is er een Commissie Werkpleinen, die meer algemeen over cliëntenparticipatie op de werkpleinen nadenkt. Op deze manier houden we iedereen betrokken.”

Hoe zijn rol als ambassadeur voor de LCR eruit zal zien, weet Trompert nog niet precies. “Het heeft nog geen handen en voeten gekregen. In ieder geval zijn er drie ambassadeurs, en vermoedelijk zal ik als spreker regelmatig aanwezig zijn. Ik hoop dat we een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen kunnen zijn.”