Raadslid

“De cliëntenraad kan echt invloed hebben”

28 juli 2010

Geen thema

“De cliëntenraad kan echt invloed hebben”
Sinds mei van dit jaar zit Jos Jansen in de cliëntenraad in Den Haag. Toen hij werkloos raakte voelde hij sterk de behoefte om zich dienstbaar te blijven maken voor de maatschappij. “Het enthousiasme van de cliëntenraad kan veel opleveren.”
Jansen zit sinds mei in de raad, maar heeft zich al in verschillende onderwerpen gemengd. Zo zit hij in de Projectgroep Interactieve Clientenraad en houdt hij zich inhoudelijk bezig met re-integratie. “Ik heb me altijd bezig gehouden met het sociale zekerheidsrecht. Ik zou daar ook graag weer een baan in vinden, bij voorkeur als (ambtelijk) secretaris. Daarom vind ik het ook leuk om me daar in de cliëntenraad mee bezig te houden.”

Het valt Jansen op dat de cliëntenraad een a-typische maar boeiende organisatie is. “De inhoud waar de cliëntenraad mee bezig is, interesseert mij echt. Het mooiste is als je jezelf echt in de onderwerpen die je uitkiest kunt verdiepen en er gezamenlijk iets op kunt bereiken.”

Dat laatste ziet Jansen wel als de grote uitdaging. “Je bent van zoveel dingen afhankelijk, van de politiek, maar ook van UWV natuurlijk. Ik heb gezien dat UWV goed meewerkt, maar iets moet ook kunnen natuurlijk. Het enige dat de cliëntenraad kan doen is zo goed mogelijk overleggen en uiteindelijk met een concreet voorstel komen. En dan denk ik dat we echt invloed kunnen hebben.”

Jansen is realistisch. “Het duurt soms even voordat je iets bereikt. We zijn nu hard bezig met de cliëntenraad. Deze weken zijn we ook bijvoorbeeld bezig met spiegelgesprekken. Iedereen binnen de cliëntenraad is enthousiast. Dan kost het wat tijd, maar uiteindelijk kunnen die inspanningen ook zeker veel opleveren. Daar ben ik van overtuigd."