Raadslid

InspiratiePlusDag voor werkzoekende 50-plussers geëvalueerd

28 november 2014

Geen thema

InspiratiePlusDag voor werkzoekende 50-plussers geëvalueerd
‘Ik vind het leuk om tussen de mensen te zijn’, vertelt Hub. Hendriks, cliëntenraadslid voor het district Midden- en Oost-Brabant. ‘En om te horen hoe andere cliënten de dienstverlening van UWV ervaren. Daar leer ik van, zodat ik mijn raadswerk nog beter kan doen’. Om die reden bezocht Hub. samen met een paar andere raadsleden de InspiratiePlusDag, op vrijdag 26 september in het Evoluon te Eindhoven. Deze dag stond geheel in het teken van de inspiratie en reïntegratie van 50-plussers op de arbeidsmarkt.
‘Afgelopen week hebben we de bijeenkomst geëvalueerd’, vertelt Hub. ‘De dag begon met een plenaire bijeenkomst. Er werden peptalks gegeven: “laat de moed niet zakken!” De belangstelling was overweldigend; zeker 900 werkzoekende 50-plussers waren naar het Evoluon gekomen. De opkomst was zelfs zo groot dat een deel van de groep in een tweede zaal naar een scherm moest kijken.’ ’s Middags waren er workshops op kleinere schaal, met praktische tips voor het vinden van werk.
 
Profileren
Hub. bemande de stand van de cliëntenraadsleden en deelde folders met informatie uit. ‘Ons doel was het profileren van de cliëntenraad’, zeg Hub., en om mensen naar de stand te krijgen, had hij iets slims bedacht. ‘Op mijn tablet speelde ik het promotiefilmpje af, waardoor veel bezoekers even bleven staan kijken. Sommigen stelden ons een vraag: over de cliëntenraden, het UWV, of sociale zekerheid in het algemeen.’
 
Contact
Met veel plezier ging Hub. het gesprek met de cliënten aan. ‘Wij vinden het belangrijk om af en toe in contact te komen met onze doelgroep. Als er veel werkzoekenden bij elkaar komen, dan moet je je als raadslid dus laten zien.’ Hub. verwacht in de toekomt dergelijke bijeenkomsten vaker te blijven bezoeken. Hij legt uit waarom: ‘Ik probeer zo goed mogelijk te beleven wat andere cliënten ook beleven. Zo krijg je een gevoel bij wat er speelt.’ 
 
Regiomanager
Hub. ving bijvoorbeeld op dat de hoge opkomst door sommige bezoekers als minder prettig werd ervaren. En zelf vond hij het jammer dat enkele andere stands al vroegtijdig vertrokken. ‘Zij begonnen al voor het einde van het middagprogramma in te pakken, waardoor wij op een eilandje kwamen te zitten. Het zou fijn zijn als UWV hier in de toekomst afspraken over maakt.’ Hub. heeft de signalen verzameld en neemt ze mee naar het gesprek met de regiomanager. Zodat het volgend jaar nóg beter gaat.