Raadslid

‘We gaan door!’ - Pilot samenwerkende raden afgerond

6 februari 2015

Geen thema

‘We gaan door!’ - Pilot samenwerkende raden afgerond
Drie cliëntenraden die intensief samenwerken: NRD, OGN en GMZ brengen dit sinds begin vorig jaar in de praktijk. Ze komen geregeld bij elkaar om belangrijke onderwerpen te bespreken. Harrie Klinker, voorzitter van de raad Noord, blikt terug en vooruit: ‘De samenwerking begon als een pilot. In het begin hadden we moeite om elkaar te vinden. Nu werken we echt samen. Twee weken geleden hakten we met Nico de Boer (Manager Cliëntenparticipatie) een knoop door. We gaan door op de ingeslagen weg!’
Harrie legt uit hoe de samenwerking in zijn werk gaat: ‘Elke raad heeft zijn eigen commissies, om een bepaald thema te onderzoeken, te bespreken en op de kaart te zetten. Dat gaat vrijwel altijd over de uitvoering van UWV in het district.’ Maar sommige thema’s overstijgen de districten: dat zijn issues waar cliënten in het hele land mee te maken hebben. Gevolg: verschillende raden pakken dezelfde onderwerpen op. Harrie: ‘Door met elkaar te praten, leren we van elkaar, kunnen we de grote dossiers onderling verdelen en zijn we slagvaardiger richting UWV’.

Zo werkt dat
In de praktijk werkt dat zo: iedere commissie stuurt twee afgevaardigden naar een ‘samenwerkende werkgroep’. Zij komen maximaal twee keer per jaar samen om kennis uit te wisselen. Harrie: ‘Maar als er belangrijke onderwerpen met impact zijn, dan spreken we vaker af. Wat dat betreft zijn we heel pragmatisch’. Meestal wordt gekozen voor de locatie in Zwolle, want dat ligt in het midden. Harrie: ‘En ondertussen hebben we veel contact per e-mail. Dat gaat hartstikke goed’.

Resultaten
De eerste successen zijn al behaald. Harrie wijst trots op het rapport ‘handhaving’, dat de DC GMZ namens de drie raden eind vorig jaar aan José Lazeroms (lid Raad van Bestuur UWV) en vervolgens ook aan de Centrale Cliëntenraad hebben aangeboden. Samen zochten ze structurele problemen uit en deden ze aanbevelingen aan UWV. Harrie: ‘De samenwerkende werkgroep  Werkbedrijf werkt momenteel aan de zichtbaarheid en vindbaarheid  van de cliëntenraden. Zodat ze op de Werkpleinen ook weten wat wij voor cliënten kunnen betekenen en hoe ze ons online kunnen vinden.’

Workshop
Het enthousiasme over de samenwerking brengt Harrie graag over op de andere raden in het land, die ook interesse zouden kunnen hebben. Daarom wordt er op het Congres Cliëntenparticipatie (donderdag 21 mei 2015) een workshop over gegeven. Meer informatie volgt binnenkort. 
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger