Raadslid

Jubileum

6 augustus 2015

Geen thema

Jubileum

Deze maand is een bijzondere maand voor mij. Op 18 augustus 1975 trad ik namelijk in dienst bij het GAK, een van de rechtsvoorgangers van UWV. Op zich was dat al opmerkelijk. Na mijn studie moest ik in militaire dienst (ja, dat had je toen nog). Ik kwam uit dienst en wist niet zo goed wat ik wilde. Ik wist wel wat ik niet wilde. Ik wilde beslist niet op kantoor werken.

Beroepskeuzetest
Ik besloot een beroepskeuzetest te doen op het arbeidsbureau -  dat heette toen nog zo - en daar kwam uit dat ‘administratie’ een hele goede keuze voor mij zou zijn. Sterker nog, dat stond met stip op nummer 1. Dat was natuurlijk een totale verrassing voor mij. Op mijn vraag of er dan ook werk was op dit gebied kreeg ik als antwoord dat het GAK in Alkmaar mensen nodig had.

Ik heb toen maar gesolliciteerd met het idee dat ik voorlopig onder de pannen was en wel zou zien hoe het zou lopen. Ik kon altijd nog wat anders gaan doen. Ik werd aangenomen en dat was het begin van een lange carrière, maar daar was ik toen zeker niet van overtuigd. ‘Het kan verkeren‘, aldus Bredero en dat is wel gebleken.Dit betekent dat ik op 18 augustus aanstaande dus mijn 40-jarig jubileum vier. Dat is een hele tijd, vind ik zelf, en u waarschijnlijk ook. Eerlijk gezegd lijkt de tijd omgevlogen, als ik er op terugkijk.

Boventallig
Ik ben begonnen op kantoor Alkmaar bij de WW en heb daar alle functies doorlopen. In 1990 ben ik gaan werken op het hoofdkantoor van het GAK bij de afdeling bestuurszaken van de bedrijfsvereniging voor het Bank- en verzekeringswezen, Groothandel en Vrije Beroepen. Wie kent ze nog? Weinigen, denk ik, want zo rond 1996/97 werden de bedrijfsverenigingen opgeheven en werd ik boventallig.

Ja, ook dat heb ik meegemaakt. Maar gelukkig kreeg ik snel een andere functie. Ik ging terug naar kantoor Alkmaar, naar de afdeling werkloosheidswet.  Vervolgens ben ik werkzaam geweest op de afdeling WAO en op de klantenservice.

Cliëntenparticipatie
In 2002 werd UWV opgericht, uit een fusie van de rechtsvoorgangers. Op grond van de wet SUWI moest UWV in zijn bedrijfsvoering ook iets gaan regelen op het gebied van cliëntenparticipatie. Dat hebben we gedaan.En hoe! Eind 2002 ben ik betrokken geraakt bij cliëntenparticipatie en het heeft mij niet meer losgelaten. Misschien een beetje een late conclusie, maar dit is echt wat ik wil. Mensen die mij wat beter kennen weten dat ook van mij.

Andere tijden
Er is veel veranderd in die 40 jaar, zowel in positieve als in negatieve zin. Dat kan ook niet anders en dat zul je blijven houden. Vroeger, en dat is niet eens zo heel lang geleden, mocht je stoppen met werken als je 40 jaar in dienst was. Maar ik ben blij dat ik uiteindelijk deze mooie baan heb. Dat vind ik heel positief en daar vallen de negatieve veranderingen echt bij in het niet.

Met brede lach
Dus als u mij de komende tijd tegenkomt, met een brede lach op mijn gezicht, en u vraagt zich af hoe dat komt. Dan komt dat omdat ik er trots op ben dat ik 40 jaar voor UWV en het GAK heb mogen werken en voor de mogelijkheden die ik heb gekregen om mij te ontwikkelen tot wie ik nu ben. Ik hoop dat overigens ook nog wel een paar jaar vol te houden, maar in deze werkomgeving en met uw steun moet dat zeker lukken. We gaan ervoor.  

Nico de Boer
Manager Cliëntenparticipatie