Raadslid

Succes op de vrijwilligersmarkt

12 augustus 2016
  • Cliëntenparticipatie
  • WERKbedrijf
Succes op de vrijwilligersmarkt

Na ruim 25 jaar te hebben gewerkt in het bankwezen, plotseling op straat staan. Na een reorganisatie overkwam het Erna Munneke (55). Inmiddels is ze twee jaar werkloos. Maar dat is geen excuus voor deze aanpakker: de Drentse wilde actief blijven.

Daarom richtte ze zich op onbetaalde arbeid. Dat bleek lastiger dan gedacht, want met behoud van uitkering mag niet al het vrijwilligerswerk worden aangepakt. In 2015 bood de vrijwilligersmarkt in Emmen, georganiseerd door het UWV, soelaas.

‘Vooral praktisch’, zo omschrijft Erna haar keuze voor een bezoek aan de Emmense vrijwilligersmarkt. ‘Ik zocht leuk vrijwilligerswerk, maar ik wist dat ik niet alle onbetaalde arbeid kon aanpakken.’ Uitkeringsgerechtigden WW mogen namelijk alleen vrijwilligerswerk doen bij algemeen nut beogende instellingen (ANBI). Of bij een organisatie die voldoet aan de regels voor een Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI). Bij ander onbetaald werk vervalt het recht op een vervangingsinkomen. Dit wetende bezocht Erna de vrijwilligersmarkt: ‘Het leek mij logisch dat op een vrijwilligersmarkt van UWV alleen werk werd aangeboden dat cliënten mogen uitoefenen.’

Voor ieder wat wils
Dat bleek te kloppen. Een breed scala aan vrijwilligerswerk, voor ANBI’s en SBBI’s, werd aan de bezoekers gepresenteerd. Erna: ‘Er was voor ieder wat wils. Zo waren bijvoorbeeld het Rode Kruis en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aanwezig. Maar ook lokale initiatieven waren vertegenwoordigd.’

De Dierenbescherming Drenthe bekoorde Erna het meest. Een organisatie waarvoor ze al eerder werkte op vrijwillige basis. ‘Na wat gesnuffel heb ik een praatje gemaakt bij het kraampje van de Dierenbescherming. Mijn nummer heb ik achtergelaten en een week later mocht ik op gesprek komen.’ En met succes, want Erna is inmiddels al anderhalf jaar actief als chauffeur op de dierenambulance.

Beter georganiseerd
Hartstochtelijk vertelt Erna dat het vrijwilligerswerk haar enorm bevalt. Enthousiasme dat aanstekelijk werkt. Dat moet ook de Dierenbescherming zijn opgevallen, want dit jaar stond zij zelf als standhoudster op de Emmense vrijwilligersmarkt.

De editie van 2016 verschilde organisatorisch van de eerste die ze bezocht. ‘De kraampjes stonden toen in de ontvangsthal. Hierdoor liepen bezoekers en mensen die een afspraak hadden bij UWV door elkaar heen.

Dit signaal had de UWV Cliëntenraad in 2015 ook opgepikt. Dat bleek uit een gesprek dat Erna destijds had met een lid van de raad Noord. Ze vulde toen een enquête in over UWV én de vrijwilligersmarkt. ‘Uiteindelijk is met deze kritiek iets gedaan, want afgelopen jaar stonden de kraampjes op een andere locatie. Hierdoor was het veel overzichtelijker’, aldus Erna.