Raadslid

“De cliëntenraad brengt de beleving van de cliënt bij UWV”

21 januari 2011

Geen thema

“De cliëntenraad brengt de beleving van de cliënt bij UWV”
Martin Malinka is vanaf mei 2009 betrokken bij de raden in het zuidoosten van het land. Sinds 1 november is hij officieel benoemd als adviseur cliëntenparticipatie. “Ik wil graag zaken oppakken, en heb een aantal duidelijke doelen gesteld voor dit jaar.”
Martin Malinka werkt sinds dertig jaar bij UWV en zijn voorgangers en daarin is hij vooral geïntrigeerd geraakt door zijn contacten met de klant. “Het contact met klanten was de reden dat ik bij het GAK wilde werken. In mijn eerdere functies is in de loop der jaren het contact met de klant steeds meer uit het werk verdwenen en daarom ben ik ook erg blij dat ik nu deze baan heb. Dit is een geweldige baan, waarvoor ik me de komende jaren absoluut wil inzetten.”

De cliëntenraad heeft in zijn visie een heel belangrijke taak voor UWV. “Het is een belangrijke schakel tussen de cliënt en UWV. De cliëntenraad heeft de frisse blik van buitenaf, waarin de beleving van de cliënt terugkomt. De raadsleden lezen onze brieven bijvoorbeeld heel anders dan dat wij dat doen. De raden geven ons handige tips waar we samen mee aan het werk kunnen. Op die manier zijn we goed bezig en benutten we de cliëntenraden optimaal.”

Martin Malinka is zoals eerder gezegd sinds mei 2009 op projectbasis betrokken bij de cliëntenraden. Hij is gestaag steeds meer gaan doen met cliëntenparticipatie. “In september 2009 had ik samen met de vorige adviseur Ser Cornelissen al taken verdeeld waarbij ik me in ging zetten voor de raad in Midden- en Oost Brabant en Ser zich concentreerde op de raad in Limburg. Toen echter duidelijk werd dat Ser ernstig ziek was en niet meer terug kon komen, heb ik me ingezet voor de beide raden, echter nog steeds op interim basis. Voor de functie van adviseur cliëntenparticipatie is in september 2010 een vacature gesteld conform de interne regelgeving van UWV. Hierop heb ik gesolliciteerd en ik ben heel blij dat ik ben aangenomen.”

Martin Malinka is nu vooral bezig om de raden te adviseren en te faciliteren. “Ik vind het ook fantastisch om met de mensen in de raden te werken en om te zien wat mensen drijft. De raadsleden willen zich allemaal inzetten voor de klant van het UWV. Het is voor mij een uitdaging om binnen UWV ervoor te zorgen dat de raden zoveel mogelijk betrokken worden.”

Dat lukt ook, blijkt uit de resultaten, waarvan hij er een aantal noemt:

- De raad in Limburg was bijvoorbeeld van meet af aan betrokken bij de opzet van de spiegelgesprekken voor Uitkeren. Zij hebben op een constructieve manier meegewerkt aan een goed werkend plan van aanpak daarvoor. Inmiddels is de opzet voor de spiegelgesprekken ook overgenomen door alle overige divisies in Limburg.

- Door een advies van de cliëntenraad van Midden en Oost Brabant zijn ook zij betrokken geraakt bij de opzet van de spiegelgesprekken voor Midden en Oost Brabant. De raad bespreekt nu samen met medewerkers van de divisies K&S en Uitkeren de mogelijkheden voor een doorstart van de spiegelgesprekken.

Dat zijn echt successen waarbij, door samenwerking met de raden, de beleving van de klant bij UWV naar binnen wordt gebracht. Ik ga mij, samen met de raden, de komende jaren inzetten voor nog veel meer van dit soort samenwerkingsverbanden tussen UWV en de raden.”