Raadslid

Portret Marten de Vries: “Ik wil graag resultaat zien”

22 april 2011

Geen thema

Portret Marten de Vries: “Ik wil graag resultaat zien”
Marten de Vries is sinds 1 november 2010 lid van de UWV cliëntenraad regio Noord. De Vries heeft zitting genomen in twee commissies: werkbedrijven & re-integratie en de commissie Wajong. Hij wil zich inzetten voor het op peil houden van de dienstverlening op de werkpleinen en voor het plaatsen van jongeren met een Wajonguitkering in het reguliere bedrijfsleven.
De Vries, afkomstig uit de wereld van woningcorporaties, heeft zich het afgelopen jaar verdiept in de sociale zekerheid in Nederland: “Ik vind het belangrijk om goed voor onze medemens te zorgen en om daar in te kunnen adviseren zul je moeten weten wat er te koop is. De reden om de raad in te gaan is om iets te kunnen betekenen voor mensen die vaak op meerdere terreinen problemen hebben. Die inzet moet ook leiden tot resultaat; ik wil namelijk graag resultaat zien van de dingen die ik doe.”

Lid zijn van de UWV cliëntenraad vindt De Vries nuttig en leerzaam: “je bent werkzaam op een heel specifiek terrein en ook al is alles nog betrekkelijk nieuw, ik heb toch al een idee wat ik samen met mijn collegaraadsleden wil bereiken.” In de commissie werkbedrijven & re-integratie gaan wij proberen om de cliëntenparticipatie in de praktijk op te tuigen. Het aantal werkpleinen waar uitkeringsgerechtigden en werkzoekenden terecht kunnen zal, als de plannen doorgaan, drastisch afnemen. Van de honderd pleinen zullen er maar dertig overblijven. Het UWV wil de contacten, en daarmee de dienstverlening, grotendeels via digitale weg laten lopen. “Heel belangrijk hier is om te letten op de cliënten die niet goed overweg kunnen met digitale middelen en die werkpleinen moeilijker kunnen bereiken als deze verder weg komen te liggen. Ik denk dat daar een grote opgave ligt om deze problemen samen met de UWV-organisatie op te lossen,” aldus de Vries.

De Vries is ook van mening dat de kwaliteit van de dienstverlening op de werkpleinen zo veel mogelijk in tact moet blijven, ook na bezuinigingen en vermindering van personeel. “De dienstverlening is goed op peil, de nadruk moet nu komen te liggen op het handhaven en waar mogelijk verbeteren van de kwaliteit van dienstverlening.”

In de commissie Wajong gaat De Vries samen met zijn medecommissieleden proberen meer kansen te creëren voor Wajong jongeren. “Het is razend belangrijk dat deze jongeren niet langs de zijlijn geparkeerd worden maar kansen krijgen. Dit betekent dat we ons in de praktijk moeten gaan oriënteren op wat er speelt in de maatschappij, maar ook bij de Wajongers zelf moeten nagaan wat hen drijft,” aldus De Vries.