Raadslid

Portret Frans Kamps: “Elke kans om in beleid mee te kunnen denken moet je aanpakken.”

22 april 2011

Geen thema

Portret Frans Kamps: “Elke kans om in beleid mee te kunnen denken moet je aanpakken.”
Frans Kamps is sinds juni 2010 lid van de centrale cliëntenraad van het UWV. Hij wil graag zinvol bezig zijn en heeft heel bewust de keuze heeft gemaakt om lid te worden: “Elke kans om in beleid mee te kunnen denken moet je aanpakken,” aldus Kamps. “Ik heb zelf een geschiedenis bij het UWV en van de hulpverlening werd ik destijds niet heel vrolijk. Nu krijg ik de kans om zelf mee te denken bij het UWV en kan ik proberen om zaken waar ik toen tegenaan ben gelopen te benoemen en zelfs te verbeteren.
“Als klant bij het UWV merkte ik dat ik het gevoel had niet meer als mens behandeld te worden. Door automatisering, bezuinigingen en strikte naleving van wetgeving viel ik net als sommige klanten van het UWV tussen wal en schip. Als lid van de cliëntenraad kan ik hier op korte termijn niet veel aan doen maar ik kan het probleem wel benoemen en het proberen te duiden zodat het wellicht in de toekomst wordt opgepakt,” aldus Kamps.

Kamps wil zich in de raad bezig met de bijzondere klanten van het UWV, mensen met meerdere problemen. “Die groep dreigt met de komende bezuinigingen in de problemen te raken aangezien zij juist extra aandacht nodig hebben.” Volgens Kamps kan deze groep straks misschien niet meer bereikt worden. Omdat er vanuit het UWV door de bezuinigingen niet genoeg menskracht beschikbaar is. Deze groep mensen dreigt vanuit de politiek afgeschreven te worden als we niet uitkijken. “Vanuit de cliëntenraad kunnen we het probleem signaleren en hier een advies over uitbrengen. Uiteindelijk is mijn doel om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen,” aldus Kamps.

Het lidmaatschap van de raad voldoet aan de verwachtingen van Kamps. “Het is bestuurlijk werk dus je moet een lange adem hebben om te kunnen zien dat er met jouw adviezen ook daadwerkelijk wat gebeurt. Maar zolang ik het gevoel heb dat er echt naar ons geluisterd wordt is dat niet erg. Die overtuiging dat mensen écht naar onze adviezen luisteren heb ik. Het advies dat uit de cliëntenraad komt is afkomstig van mensen die heel bewust mee willen denken en helpen en wordt daardoor ook goed opgepakt.”