Raadslid

Cliëntenraad komt met visienota op dienstverlening via de werkpleinen

9 juni 2011

Geen thema

Cliëntenraad komt met visienota op dienstverlening via de werkpleinen
“De Centrale Cliëntenraad moet proberen om het gat in de dienstverlening dat gaat ontstaan na de beoogde bezuinigingen van UWV te dichten. De visienota zal hierbij helpen,” aldus Henk van Geffen over zijn nieuwe rol als trekker van de visienota Cliëntenparticipatie op de Werkpleinen.
De eerste versie van de visienota Cliëntenparticipatie, die in april 2011 werd uitgebracht door de Centrale Cliëntenraad, is op 11 mei besproken in de landelijke Werkgroep. Hierbij waren ook vertegenwoordigers van alle raden aanwezig. De grootste kernvraag in de visienota: Wat gaan we doen als UWV de krimp van 100 naar 30 werkpleinen heeft doorgevoerd? UWV heeft in haar beleid opgenomen dat zeventig van de honderd werkpleinen moeten sluiten om aan de opgelegde bezuinigingen te kunnen voldoen. Het UWV bezuinigingstraject loopt tot 2015; sluiting van de zeventig werkpleinen zal zoals het er nu uitziet binnen een jaar plaatsvinden.
 
“ In de visienota worden uitgangspunten geformuleerd om dankzij de bezuinigingen tóch de dienstverlening in tact te houden. Duidelijk is dat deze dienstverlening op een andere manier zal moeten gaan plaatsvinden. De dienstverlening zal zich moeten verplaatsen van het werkplein naar de digitale wereld. Elektronische dienstverlening gaat in veel organisaties erg goed zoals bij de Albert Heijn of Bol.com. De visienota van de Centrale Cliëntenraad zet zich in voor zo’n optimale werking van de digitale cliëntenparticipatie op de werkpleinen net als bij Albert Heijn of Bol.com.  Daarbij denk ik dat veel mensen ook bereid zijn om UWV zaken via internet te regelen. Uiteraard moet er wel altijd de mogelijkheid blijven, voor cliënten die hun zaken niet digitaal kunnen of willen regelen, om face to face iemand te spreken.  Het moet geen verplichting worden voor cliënten om digitaal te gaan opereren,” aldus Van Geffen. 

Van Geffen: “Hoe ziet die elektronische dienstverlening er dan uit, hoe kan de cliëntenparticipatie op de elektronische snelweg plaatsvinden, wat heeft de cliënt eraan en hoe kan de dienstverlening zo goed mogelijk blijven verlopen met de juiste cliëntenparticipatie? Cliënten zullen in de toekomst niet meer naar een kantoor met  werkcoach gaan maar zullen veel meer zelf thuis regelen zoals elektronisch inschrijven, online afspraken maken en het aanvragen van een uitkering. Voor de werkcoaches verandert er dus ook veel. Zij zullen online contact moeten gaan zoeken met de cliënten. Volgens UWV kunnen tien procent van de cliënten straks nog face to face geholpen worden. De overige 90% zal zich moeten verplaatsen naar de online dienstverlening van UWV. We zullen uiteraard wel kritisch kijken of die 10% voldoende is.”
 
Van Geffen:  “UWV luistert altijd aandachtig en hoort graag de mening van cliëntenraden. Daarbij gaan zij serieus om met deze meningen en vragen zij ons ook echt om mee te denken, dat is heel prettig werken. De nota wordt op dit moment nog besproken in de districtraden. Opmerkingen die hieruit voortvloeien zullen verwerkt worden in de nota zodat de vernieuwde visienota ‘Cliëntenparticipatie op de Werkpleinen’ door alle cliëntenparticipatie organen gedragen wordt. In het najaar zal de definitieve nota gepresenteerd worden aan UWV.”