Raadslid

Cliëntenraden houden inspirerend en inhoudelijk congres in Amersfoort

22 juni 2011

Geen thema

Cliëntenraden houden inspirerend en inhoudelijk congres in Amersfoort
Het jaarlijkse congres van de cliëntenraad is ook dit jaar weer een moment van ontmoeting, inspiratie en kennis. Het thema 'Werken naar vermogen' was de rode draad van de dag. In de workshops, in de toespraak van Lucille Werner en zelfs in het optreden van De Schuyltamboers uit Apeldoorn.
De band uit Apeldoorn bestond louter uit leden die geestelijk gehandicapt zijn. Toch stak de helft van de band zijn hand op toen de vraag werd gesteld wie er een vrije dag had moeten opnemen. Werken naar vermogen.


 
No body is perfect
Zoals Lucille Werner in haar toespraak ´No body is perfect´ aangaf, is ieder mens de moeite waard. “Je moet accepteren dat je een beperking hebt. Je wordt vrienden met je beperking, want je kunt toch niet zonder elkaar. Maar blijf dromen, want alles is mogelijk.” Ze vertelt zelf dat toen zij als presentatrice werd aangenomen door Joop van den Ende, hij vertelde: “Er komt een dag dat je handicap in je voordeel werkt.”
 
Zorgen
Dit succesverhaal is niet voor iedere Wajonger weggelegd, stipte David Jongen, lid van de Raad van Bestuur van UWV aan. “Ik maak me zorgen om de Wet Werken naar Vermogen. Veel mensen die nu bij UWV terecht zouden komen, komen straks bij de gemeenten terecht. Die hebben geen prikkel om ze te re-integreren, dus die verdwijnen achter de geraniums.”
 
Goede afspraken
Die zorgen hadden meer mensen. Het congres sloot af met een paneldiscussie, waarbij vooral de losse eindjes van de wet werden aangestipt. Zoals voorzitter Gerard van der Meer van de Landelijke Cliëntenraad het omschreef: “Het doel dat mensen moeten werken naar vermogen is uitstekend. Maar als de uitvoering door gemeenten wordt gedaan, is het zaak om heel goede afspraken te maken. Die zie ik nog niet”
 
Vertrek
Voor bestuurder David Jongen is het het laatste congres als lid van de Raad van Bestuur van UWV. Hij vertrekt naar Heerlen, waar hij voorzitter wordt van de Raad van Bestuur van het Atrium Medisch Centrum aldaar. Hij richt een woord tot zijn – nog onbekende – opvolger. “Succes met je functie. En maak bij al je drukke werkzaamheden, tijd voor de cliëntenraad. Die zijn heel waardevol bij je beslissingen.”