Raadslid

Profiel Leo Bontenbal, oud-lid Cliëntenraad Utrecht

13 oktober 2011

Geen thema

Profiel Leo Bontenbal, oud-lid  Cliëntenraad Utrecht
Leo Bontenbal heeft dik vier jaar in de UWV-cliëntenraad Utrecht gezeten. Hij heeft de afgelopen jaren veel tijd gestopt in de optimalisering van de UWV-website en de uitvoering van het WW-beleid. Recentelijk zat zijn termijn voor de cliëntenraad erop. We kijken terug op de vier jaar dat hij deel uitmaakte van de raad.
Toen Bontenbal in 2007 begon bij UWV functioneerde de website verre van ideaal. Bontenbal kreeg veel signalen van cliënten die telkens bij het beginpunt op de site terugkwamen en het product waar ze naar op zoek waren niet konden vinden. Hierop heeft Bontenbal de verbetering van de website met veel enthousiasme opgepakt. Achteraf kijkt hij hier zeer positief op terug: “Ik heb veel verbetervoorstellen gedaan en hiervan een aanzienlijk gedeelte terug gezien op de nieuwe site. UWV weet steeds beter gebruik te maken van de kennis die bij de cliëntenraden aanwezig is”. Met de verbetering van de website is het probleem van de verdwaalde cliënten weer een stuk teruggedrongen.

Naast zijn inzet voor de website heeft Bontenbal ook veel aandacht besteed aan de uitvoering van het WW-beleid. Hoewel hij zich ervan bewust is dat de regionale cliëntenraden zich slechts bezig dienen te houden met het optimaliseren van de uitvoering van beleid dat door UWV en politiek wordt vastgesteld wil hij graag een probleem in het beleid aanstippen waar hij in de afgelopen jaren regelmatig tegenaan is gelopen. Volgens Bontenbal worden, vooral oudere cliënten, gedemotiveerd om een baan te vinden omdat de hoogte van de WW-uitkering gebaseerd wordt op de hoogte van het laatst verdiende loon. Indien een cliënt voor een kortere periode een baan accepteert voor een lager loon dan deze eerder verdiende loopt hij of zij het risico om er qua inkomen aanzienlijk op achteruit te gaan. Dit werkt volgens Bontenbal zeker niet als een stimulans voor cliënten om actief opzoek te gaan naar een nieuwe baan: “De uitstroom bij UWV kan alleen worden bevorderd wanneer mensen niet worden gestraft voor hun inspanningen”. Een oplossing volgens Bontenbal zou zijn om de hoogte van de uitkering te baseren op een langere periode en niet allen op het laatst verdiende loon.

Bontenbal kijkt zeer positief terug op zijn tijd bij de cliëntenraad. Veel van de voorstellen die zijn raad heeft gedaan zijn overgenomen. Wat hij hiernaast als positief heeft ervaren is dat naarmate zijn periode bij de cliëntenraad vorderde UWV steeds vaker zijn raad uitnodigde om werkbezoeken bij verschillende onderdelen van UWV te doen;  “De raden worden uitstekend gefaciliteerd om de onderdelen van UWV nog beter te leren kennen.”