Raadslid

Aftrap introductiescholing nieuwe raadsleden

9 november 2011

Geen thema

Aftrap introductiescholing nieuwe raadsleden
Op 19 en 26 oktober jl. is voor de eerste keer de nieuw opgezette introductiescholing voor nieuwe raadsleden georganiseerd. Dit tweedaagse scholingsprogramma is bedoeld als ondersteuning bij het raadswerk en zal in het vervolg door UWV aan alle nieuwe cliëntenraadsleden worden aangeboden.

Het programma voor deze dagen is ontwikkeld door het team adviseurs cliëntenparticipatie in samenwerking met de centrale clientenraad en de tweede dag in samenwerking met bureau Tact.

De eerste dag op 19 oktober stond in het teken van uitleg over UWV als organisatie, waarbij vooral aandacht werd besteed aan het onderdeel cliëntenparticipatie.

Nico de Boer, manager cliëntenparticipatie was aanwezig om alle deelnemers welkom te heten en benadrukte in zijn welkomstwoord de betekenis van cliëntenparticipatie.

Na de presentaties over organisatie UWV, afdeling Klant en Service en cliëntenparticipatie, waaraan ook de secretaris van de centrale cliëntenraad, Arnold den Hartog een bijdrage leverde, was het tijd voor het ‘interactieve’ deel.

Tot slot van de dag hield Reinout de Vries van Politiek Online een korte presentatie over de website van de cliëntenraden.

De tweede dag op 26 oktober werd ingevuld met een basistraining ‘Effectief vergaderen’, gepresenteerd en geleid door Yvonne van Houdt van Bureau Tact.

Onderwerpen als: doel van vergaderen, stimulerend en belemmerend gedrag in vergaderingen, wat kun je er zelf aan doen etc. werden als groepsopdracht uitgewerkt en vervolgens plenair teruggekoppeld. Ook werd er een interactiemodel (communicatieniveaus) door Yvonne uitgelegd.

Alle deelnemers vonden het aanbieden van een basis introductiescholing voor nieuwe raadsleden een goed initiatief en op de vraag om kritisch naar het programma te kijken zijn goede reacties gekomen. Van deze tips zal dankbaar gebruikt gemaakt worden voor verdere verbetering van het programma.

Enkele reacties van deelnemers aan de introductiescholing:

-‘Goed initiatief, veel informatie in korte tijd, maar zeker leerzaam geweest om bij te wonen’

-‘Vooral de ‘interactieve’ delen waren zeer zinvol, goede sfeer’

-‘Deze dag is zeer verhelderend voor mij geweest’

Geconcludeerd kan worden dat er zeker behoefte bestaat aan een introductuctiescholing voor nieuwe raadsleden en dat dit nieuwe raadsleden kan helpen bij hun werk als raadslid.

Conclusie: wordt vervolgd!