Raadslid

Cliëntenraad Noord praat over participatie Wajongers

12 mei 2010

Geen thema

Cliëntenraad Noord praat over participatie Wajongers
Anja Holwerda doet onderzoek naar participatie in werk van Wajong-gerechtigden. Zij doet dat voor het UMCG/Rijksuniversiteit Groningen (RuG) samen met UWV regio Noord. Met de UWV-cliëntenraad overlegt zij regelmatig over haar onderzoek en bevindingen.
Holwerda volgt verschillende groepen Wajongers twee jaar lang. Ze wil erachter komen welke groepen een grotere kans hebben om mee te doen op de arbeidsmarkt. “We zijn daarmee in 2008 begonnen en de eerste deelnemers hebben ondertussen een vervolgvragenlijst ontvangen over het traject dat ze volgen. We hebben van ruim 2500 Wajongers informatie ontvangen en dat levert een enorme berg data op die we nu gaan analyseren. De laatste mensen uit de groepen zijn pas in 2011 klaar, dus het kan nog wel even duren voordat we de eindresultaten hebben. We proberen dan vooral te kijken naar psychosociale factoren als het zelfbeeld van Wajongers en ook hoe hun omgeving in elkaar zit,” vertelt Holwerda.

Wajongers aan het werk
Doel van het onderzoek is uiteindelijk om zoveel mogelijk Wajongers aan het werk te helpen. Daarom wordt ook de cliëntenraad betrokken, zegt Holwerda. “Wij willen de cliëntenraad graag informeren en houden hen op de hoogte met nieuwsbrieven en ze willen graag betrokken blijven. Als na de zomer de eerste resultaten beschikbaar komen, dan zullen we die ook zeker bespreken met UWV en met de cliëntenraad.”

Leer-werktraject
Jouke Ynema was ook aanwezig bij het laatste gesprek tussen Holwerda en de cliëntenraad. Hij is cliëntenraadslid in Noord en begeleidt ook Wajongers. Hij is vooral geïnspireerd geraakt door een pilot over de mogelijke verkorting van de wachtlijsten voor Wajongers. “Als Wajongers achttien jaar worden, komen ze op de wachtlijst. Dat duurt ongeveer twee tot drie jaar, waardoor mensen een paar jaar stil zitten. In de tussentijd zou je ook een leer-werktraject kunnen opzetten, zodat mensen niet thuis zitten.”

Pilot
Holwerda vindt dit pilottraject ook een goed initiatief. “Het is niet direct onderdeel van mijn onderzoek, maar ik vind het wel heel goed dat dit gebeurt. Een soortgelijk project vindt ook in Oost-Groningen plaats. Mensen kunnen hierdoor makkelijker doorstromen naar begeleid of onbegeleid werken, omdat zij hun vaardigheden op peil houden of vergroten. Het zou zeker goed zijn als deze pilot navolging verdient, al hangt dat ook af van de hoeveelheid geld die beschikbaar komt voor deze pilot.”

Wetenschap en cliëntenraad
Ynema is met de toelichting van Anja Holwerda zeer tevreden. “Ik heb zelf ervaring met Wajongers in de samenleving. Deze combinaties tussen cliëntenraad en wetenschap leiden tot mooie initiatieven. Ik ben erg blij dat we hierbij betrokken worden.”