Raadslid

Deskundigenoordeel

21 februari 2013

Geen thema

Veel Districtsraden en de Centrale Cliëntenraad (CC) hebben zich druk gemaakt over de verhoging van de eigen bijdrage van cliënten en werkgevers bij het aanvragen van een deskundigenoordeel bij UWV.
De CC heeft van een aantal Districtsraden adviezen c.q. op- en aanmerkingen over dit onderwerp ontvangen. In zijn overlegvergadering met de RvB heeft de CC kritiek geuit op het feit dat de raad niet tijdig is betrokken bij deze beleidswijziging omtrent het deskundigenoordeel. De RvB heeft zich deze kritiek aangetrokken en zal zijn uiterste best doen een soortgelijke situatie niet nogmaals te laten voorkomen.
 
Het uiteindelijke resultaat is door de Tweede Kamer vastgesteld. De afvaardiging van de CC in de LCR heeft getracht het onderwerp deskundigenoordeel op de agenda te zetten, maar de minister was in eerste instantie voor een hogere bijdrage van de cliënten en zal nu niet meer pleiten voor een lagere bijdrage.
De politiek (Tweede Kamer) heeft bij motie de eigen bijdrage voor cliënten vastgesteld op 100 euro en zal daar nu niet opnieuw aan tornen. Voor de cliënten van UWV is dit helaas een spijtig eindresultaat.
 
In de toekomst kan mogelijk alleen iets veranderen door een politieke lobby en daartoe zijn de Districtsraden en de Centrale Cliëntenraad UWV niet de aangewezen partijen.
Wel kunnen onze verschillende achterbannen het onderwerp te allen tijde bij de politiek aankaarten.
 
De  Centrale Cliëntenraad