Raadslid

Onkosten- en vergoedingsregeling cliëntenraadsleden UWV

4 oktober 2013

Geen thema

Onkosten- en vergoedingsregeling cliëntenraadsleden UWV

Wanneer komt er weer een nieuwe blog van jou, Nico? Die vraag werd mij de afgelopen tijd vaak gesteld door raadsleden die of mijn blog misten of zich afvroegen wanneer ze eindelijk weer een blog van mij konden lezen. Het klopt dat mijn blog de laatste tijd wat onregelmatig en met grotere tussenpozen is verschenen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar soms lopen zaken zo. Dat u dat ook is opgevallen en dat u mijn blog zelfs heeft gemist, is voor mij natuurlijk een mooi compliment en reden om opnieuw regelmatig te gaan bloggen. Ik merk ook dat mijn blogs meewerken aan de communicatie over en weer tussen de raadsleden en mijzelf en dat vind ik belangrijk.

Dit keer wil ik het graag met u hebben over de onkosten- en vergoedingsregeling cliëntenraadsleden. Ik merk dat UWV vanuit de raden steeds meer verzoeken krijgt om congressen, bijeenkomsten en dergelijke bij te mogen wonen. Dit heeft natuurlijk te maken met alle onderwerpen die nu spelen. Op zich kunt u als lid natuurlijk zelf bepalen welke bijeenkomsten u interessant vindt en u wilt bijwonen. Daarvoor heeft u UWV niet nodig en UWV wil zich daarmee ook niet bemoeien. Vaak is de achterliggende vraag of UWV de kosten die hieraan verbonden zijn vergoedt. Beantwoording daarvan levert vaak uitgebreide discussies op en ik merk dat het beleid van UWV op dit onderwerp niet altijd even duidelijk is. Daarom lijkt het mij goed om hieraan in mijn blog aandacht te besteden.
 
Het beleid van UWV is als volgt: UWV vergoedt alleen de kosten voor die congressen of bijeenkomsten die door of namens UWV worden georganiseerd. Het gaat dan om reiskosten die een raadslid moet maken om bijeenkomsten bij te wonen. Er worden veel bijeenkomsten georganiseerd waarvoor UWV wel is uitgenodigd om een presentatie te geven of workshops te houden, maar die niet door of namens UWV zijn georganiseerd. Deze  bijeenkomsten vallen buiten de onkostenvergoedingsregeling zoals UWV die kent. Deelnamekosten voor congressen of bijeenkomsten worden nooit door UWV vergoed.
 
Verder verzorgt UWV de trainingen van de cliëntenraadsleden. In overleg met de cliëntenraden is het scholingsprogramma vastgesteld. Zo is er een introductiescholing voor nieuwe raadsleden, training voor de raden over  onderhandelingsvaardigheden, vergadertechnieken, enzovoort. Ook zijn er trainingen voor voorzitters en secretarissen. Buro Tact verzorgt deze trainingen. Kosten van trainingen van andere externe partijen vallen buiten de vergoedingsregeling. Die vergoedt het UWV dan ook niet. De adviseurs spelen een belangrijke rol, omdat zij in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van het UWV-beleid op dit onderwerp.
 
Twijfelt u na het lezen van deze blog of UWV bepaalde congressen of bijeenkomsten vergoedt, dan kunt u contact opnemen met uw adviseur. Belangrijk hierbij is dat overleg vooraf plaatsvindt. Dit voorkomt teleurstellingen achteraf.

Nico de Boer
manager Cliëntenparticipatie