Raadslid

Zomer

11 juli 2014

Geen thema

Zomer

De zomer gaat nu echt beginnen. De eerste schoolvakantie is gestart en de rest van het land volgt in de weken erna. Kortom, er breekt een rustige tijd in Nederland aan. Een aantal van u heeft al vakantie genoten, geniet er nu van of heeft die nog te goed. Dit geldt natuurlijk ook voor ons team. Wij zorgen daarbij altijd voor een goede spreiding, zodat de ondersteuning aan de cliëntenraden gewoon kan doorgaan. Op zich is het goed te doen, omdat ook de meeste cliëntenraden met zomerreces zijn.

Zo halverwege terugkijkend, merk ik dat we een druk eerste half jaar achter de rug hebben. In ons team hebben we te maken gehad met het vertrek van Erol Ayan en Rob Nijkamp. We hebben voor hen hele goede vervangers teruggekregen, maar tegelijkertijd met het team wel de periode tussen vertrek van oude en de komst van nieuwe adviseurs moeten opvangen. Dit is zonder al te veel problemen goed verlopen. Ook binnen de cliëntenraden zijn verschillende verschuivingen geweest, waardoor er toch weer aan andere dynamiek in een raad ontstaat. Ook daarin moet iedereen zijn of haar weg opnieuw vinden. Dit kost tijd en niet te vergeten veel energie!
 
Waarin ook veel energie is gestoken, is het goed verlopen en door bezoekers zeer gewaardeerde congres Cliëntenparticipatie 2014. Hieraan ging een lange voorbereidingsperiode met een groot en enthousiast team vooraf. Woensdag 9 juli was de evaluatie met de congrescommissie en deze maand komen de stukken, evaluatie en foto’s op de website.
 
En dan de informatie-uitwisseling. We delen veel met elkaar via de website, maar dit eerste half jaar hebben we ook een aantal fysieke bijeenkomsten georganiseerd. We hebben niet alleen weer een bijeenkomst gehad in het kader van de online dienstverlening, maar ook een over de Participatiewet, een over de wijzigingen in de Wet suwi voor de Basisregistratie Personen (BRP) en de wijzigingen in het klantproces WW. In de bijeenkomst over de Participatiewet hebben we met elkaar goede afspraken gemaakt over het vervolgtraject en hoe we de cliëntenraden daarbij kunnen betrekken. Deze informatiebijeenkomsten zijn door u enthousiast ontvangen.
 
We hebben een aantal bijeenkomsten gehad met de werkgroep Communicatie. In de werkgroep is door vier subgroepen zeer constructief samengewerkt. Dit heeft ertoe geleid dat de subwerkgroepen goede verbeterideeën hebben aangedragen. Mooi dat deze ideeën door de raadsleden zelf zijn aangedragen. In een aantal raden heeft het betreffende werkgroeplid de voorstellen ook zelf behandeld. Dit levert een breed draagvlak onder de leden op.
 
Dit zijn zo maar wat zaken die mij te binnen schieten, maar waarbij we wel goed met elkaar hebben samengewerkt of waarbij er een goede interactie is geweest tussen de cliëntenraden en UWV. Ook voor de tweede helft van dit jaar staat er het nodige op de agenda. De Participatiewet houdt ons nog wel even bezig, de Wet werk en zekerheid waarvoor we begin september een informatiebijeenkomst organiseren ook. De voorbereidingen voor het Congres 2015, waarmee we snel willen starten en de evaluatie van de scholing waarbij we de raden gaan betrekken zijn eveneens zaken die we het komende half jaar met elkaar gaan delen of waarbij we de cliëntenraden betrekken. Kortom, opnieuw een half jaar met een volle agenda! Nu eerst vakantie. Dan gaan we daarna uitgerust er weer volop tegenaan!
 
Nico de Boer
manager Cliëntenparticipatie