Raadslid

Cliëntenparticipatie en de Participatiewet

10 oktober 2014

Geen thema

Cliëntenparticipatie en de Participatiewet

Nu het bijna 1 januari is en de invoering van de Participatiewet dus snel dichterbij komt, ontstaat steeds meer de wens om cliëntenparticipatie in de arbeidsmarktregio’s goed te regelen. De arbeidsmarktregio’s nemen namelijk na de invoering van deze wet een prominentere rol in. Ook ik vind het belangrijk dat we cliëntenparticipatie goed inregelen. Maar dat hoeven we ook weer niet te overdrijven. In dit blog leg ik u uit waarom.

Na invoering van de Participatiewet blijft cliëntenparticipatie bij UWV gewoon bestaan. Dan worden de belangen nog steeds behartigd door de cliëntenraden. Net zoals we nu ook al bij UWV gewend zijn. Dit geldt ook voor cliëntenparticipatie bij de gemeenten. Ook hier blijven de cliëntenraden, voor zover ze er zijn, belangen behartigen van de cliënten die voor de sociale zekerheid bij gemeenten aankloppen. In die zin verandert er niet veel en blijft de primaire taak van cliëntenparticipatie bij zowel UWV als gemeenten bestaan.
Wel krijgen we te maken met de rol die de arbeidsmarktregio’s straks gaan vervullen. Daarbij gaan we onder meer uit van de volgende uitgangspunten:

- Werkbedrijven in arbeidsmarktregio’s spelen een centrale rol bij de uitvoering van de Participatiewet en het arbeidsmarktbeleid (van werk-naar-werk, opleiding, omscholing, en dergelijke).
- Regionale Werkbedrijven vormen straks de schakel tussen werkgevers en mensen met een arbeidsbeperking voor begeleiding naar werk. De Werkkamer bereidt de vormgeving en werkwijze van de 35 regionale Werkbedrijven voor.
- Eerste inspanningen van de samenwerking zijn gericht op het beoordelen en plaatsen van mensen die voor een garantiebaan in aanmerking komen.
- Gemeenten hebben de ‘lead’. UWV is betrokken bij de samenwerking tussen werkgevers, werknemers en gemeenten.
 
Er spelen straks een aantal voor cliënten belangrijke zaken waarover de arbeidsmarktregio’s moeten besluiten. Cliëntenraden van UWV en gemeenten moeten hierop aansluiten en gaan samenwerken. Door de inzet van de LCR staat cliëntenparticipatie al op de agenda van de Werkkamer en wordt het onderwerp daar besproken. Het is belangrijk dat cliëntenparticipatie op de arbeidsmarktregio’s een wettelijke basis krijgt. Of dat men het in elk geval belangrijk vindt om cliëntenparticipatie goed in te regelen. Dit kan ons namelijk helpen bij de verdere invulling daarvan in de arbeidsmarktregio’s.
 
Namens UWV heb ik hierover al met de LCR gesproken en ik vind het belangrijk dat we hierin samen optrekken. Ook ben ik van mening dat niet iedere cliëntenraad steeds opnieuw het wiel hoeft uit te vinden. Dat werkt niet, is mijn ervaring. We willen dus gezamenlijk bekijken hoe de cliëntenraden (van UWV en gemeenten) kunnen samenwerken. En, belangrijk ook, over welke onderwerpen deze samenwerking moet gaan. Dit is ook de insteek van de gesprekken die UWV Cliëntenparticipatie en LCR gaan voeren. Daarin spreken we af hoe we de cliëntenraden in het hele proces faciliteren.
 
Uiteraard houd ik u over dit proces op de hoogte.
 
Nico de Boer
Manager Cliëntenparticipatie