Raadslid

Kerst en oud en nieuw 2014

20 december 2014

Geen thema

Kerst en oud en nieuw 2014

Dit is de periode van het jaar waarin we de gewoonte hebben om met elkaar terug te blikken op de afgelopen maanden. Een mooi moment om te bezien wat er allemaal is gebeurd in je omgeving, je familie, je werk, de wereld, et cetera. In dit blog doe ik dat vooral rond het onderwerp cliëntenparticipatie. Het is een onderwerp dat zeer boeiend is en waarin we met z’n allen al veel hebben bereikt, maar ook nog veel kunnen bereiken. Dat is wat mij betreft een continu proces waar we de vinger goed aan de pols moeten houden en elkaar scherp op moeten houden.

Niet alleen het politieke speelveld wijzigt snel. Ook de wijze van invloed gunnen en nemen is aan verandering onderhevig. Daarnaast wijzigen de raden ook regelmatig van samenstelling en dat heeft natuurlijk ook invloed op het krachtenveld van cliëntenparticipatie. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, constateer ik dat er op die vlakken veel is gebeurd. Er is een aantal wetten aangenomen (Participatiewet, Wet werk en zekerheid) die ingrijpende gevolgen hebben voor onze cliënten. Cliëntenparticipatie is daarbij nauw betrokken en dat is zeer belangrijk. Feedback krijgen van de groep waarvoor het toch allemaal is bedoeld.
 
We hebben ook veel nieuwe leden erbij gekregen. Ik ontmoet de nieuwe leden in de introductiescholing die zij aan het begin van hun lidmaatschap krijgen en ik ben iedere keer weer blij verrast over hun betrokkenheid en de inzet. Ik ben ervan overtuigd dat de betreffende raden daarvan veel voordeel kunnen hebben. Het geeft ook wel een andere dynamiek in de raden als er nieuwe leden bijkomen, maar met begrip naar en respect voor elkaar kan dat de kwaliteit van cliëntenparticipatie alleen maar ten goede komen. Dat is toch uiteindelijk waar we het met z’n allen voor doen. Maar het vraagt wel wat van iedereen, dat realiseer ik mij terdege. Er zijn natuurlijk ook wel zaken anders gelopen dan we ons hadden voorgesteld, maar uitgaande van de goede intenties van de mensen en de wil om een oplossing te zoeken, komen we hier vaak ook wel weer uit. Uiteindelijk lossen we de problemen dan ook meestal wel weer op. Ik ben dan ook zeer trots op de goede samenwerking die we met elkaar hebben gehad het afgelopen jaar en ik wil u hiervoor hartelijk danken.
 
De komende twee weken vinden er weinig activiteiten plaats. Veel collega’s zijn vrij en iedereen is druk met de kerstdagen en oud en nieuw. Ik wens u en uw naasten, mede namens het team Cliëntenparticipatie, hele fijne kerstdagen toe en een heel mooie jaarwisseling. We kijken uit naar de samenwerking in 2015. Wij hebben er in ieder geval weer zin in.
 
Nico de Boer
Manager cliëntenparticipatie