Raadslid

‘Ambtenaren moeten op maatschappelijke stage’

14 december 2009

Geen thema

‘Ambtenaren moeten op maatschappelijke stage’
In september deed Jan Poort mee aan een paneldiscussie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij vertegenwoordigde daar de cliëntenraad. “Ambtenaren zouden eens op maatschappelijke stage moeten gaan.”
De paneldiscussies en lunchbijeenkomsten waren georganiseerd om eens kennis te maken met elkaar. Er waren mensen van de Landelijke Cliëntenraad, beleidsmedewerkers van het ministerie de Ombudsman en iemand van een onderzoeksbureau. Jan Poort, voorzitter van de cliëntenraad in Breda, mocht daarbij aanschuiven.

Poort kreeg een aardig inzicht in de manier waarop ´het systeem´ werkt. “Als er klachten zijn over de uitvoering, wordt in eerste instantie gekeken naar de uitvoering. Er is niemand die kijkt hoe beleid uiteindelijk uitwerkt. Want dat zou dan kunnen betekenen dat het beleid aangepast moet worden. Maar een beleidsambtenaar denkt vaak dat als beleid op papier werkt, het ook wel in de praktijk zal werken. Dat is niet altijd zo.”

Het leidde ertoe dat Poort een maatschappelijke stage voorstelde voor beleidsambtenaren. “Het is namelijk heel goed om dit soort bijeenkomsten te organiseren, maar dan horen ambtenaren van ons hoe beleid uitwerkt. Het zou beter zijn als ze zelf een aantal dagen meelopen. Een maatschappelijke stage dus.”